(NOT) A TWIN BROTHER

I met him last year in Durham Islamic Finance Summer School. Now he is one of my friends who has inspired me with what he believes and does.

As a non muslim who lives in China where Islamic financial realm is still infant, choosing Islamic finance for a higher degree of study and bringing an Islamic idealism is naive for me if not a destiny or hidayah. After his struggle, last year he graduated from Bangor University who offers one of the best Islamic Finance program in the UK.

His quest was not stopped at that point. It was not about getting a degree and back to conventional finance job. He went to Bahrain to continue his quest to know closer what Islamic finance is. Unfortunately, it was not fun as he expected. However, his dissappointment did not stop his step. He went to Indonesia to find a way to get his Phd in Islamic finance via contacting one of our professor. He is still working on it now, to embrace whatever adventure Islamic finance offers for him

By the way, he chose this quest with consequnce to lose the opportunity to inherit his parent company. Whatever it is, Allah knows the best. And he is not my twin brother 

Strengthening the domestic halal industry

Based on the latest Global Islamic Economy Score, as the largest Muslim country in the world, Indonesia’s halal industry is still far left behind compared to other Moslem countries. With $154.9 billion of halal food market; $5.5 billion of halal pharmaceutical market; $3.3 billion of halal cosmetics market, Indonesia only ranks 10th, whereas Malaysia ranks 1st despite the fact that Malaysia has much smaller population. This illustrates that Indonesia has failed to optimize its huge Moslem population as the key to boost its domestic halal industry and economy.

To improve the situation the government has taken serious intervention by issuing the act no 33/2014 about halal product assurance which aims to assure and provide convenience, security, safety, and availability of halal products for the society and to increase the value added in halal products so that the halal industry will grow by igniting the private sector to produce and sell them. The main impact of the issuance of this act is every product that being traded and entering Indonesia’s market has to be halal certified five years after the ratification of this act and puts the Halal Products Assurance Agency (BPJPH) as the main administrator of the halal certification process.
Continue reading

Is Islam an Impediment for Development in Muslim Countries?

Civilizations die from suicide, not by murder (Toynbee, 1957)

dav

The history has witnessed the glorifying period of Muslim civilizations for millennium. However, that was just a myth now since Muslim countries are plagued by a lot of problems such as illiteracy, poverty, unemployment, health issues, freedom, and many other things so that they can be categorized as the developing or underdeveloped countries. Therefore, some orientalists argue that Islam with its characteristic is the essence impediment for development. However, this essay will argue that Islam is not the true hindrance for development but the violation and the disembeddedness of Islamic world-view in everydayness. In doing so, this essay will first define development prior to provide a discourse on the decline of Muslim civilizations.

Continue reading

7 alasan kenapa studi Islamic Finance di Durham

Judul ini saya angkat setelah ada teman yang menanyakan hal ini pekan lalu sekaligus pertanyaan teman-teman yang lain yang menanyakan hal yang sama tapi belum saya jawab. Sebelum membahas lebih jauh mengenai hal ini, saya ingin sampaikan bahwa apapun alasan yang saya jelaskan berikut ini adalah murni alasan pribadi saya yang belum tentu sama dengan alasan mahasiswa lainnya. Jadi gak perlu setuju atau silakan setuju sesuai preferensi masing-masing. Kenapa sih mesti bilang gitu? Karena tulisan ini dibuat di tengah hiruk pikuk Pilkada DKI atau perdebatan macam-macam lainnya yang menurut saya banyak sia-sianya dan cenderung muncul karena kita gak siap berbeda, jadi monggo berbeda pendapat dan mari saling menghormati. Hehehehe, pembukaan yang cukup serius ya :p  Jadi kenapa saya memilih studi Islamic Finance & Management di Durham University yang ada di Inggris bukan di tanah air saja atau justru di negara-negara Timur Tengah yang notabene lebih kuat nilai-nilai Islamnya?

    Continue reading

Restoran Halal di Durham, Harga Mulai 1 Pounds

Nah melanjutkan posting saya sebelumnya tentang mencari daging halal di Stockton, kali ini saya akan sampaikan restoran-restoran di Durham City Centre yang menyediakan makanan halal dan kata siapa mahal? Murah kok!

Restoran halal yang pertama kali saya kunjungi di Durham adalah Lebaned. Makanan khas Lebanon ini menyediakan makanan dan daging halal walau juga masih menyediakan bir untuk warga setempat. Restoran ini merupakan salah satu restoran halal yang cukup besar di Durham. Cobalah datang di jam makan siang karena pada saat itu restoran ini menawarkan yang lebih murah. Jangan terburu-buru memesan makanan dengan harga di atas 5 atau 10 pounds. Saya sendiri mencoba Shawarma di restoran ini dengan harga 4.5 pounds dan ternyata porsi yang diberikan besar sekali untuk ukuran orang Indonesia pada umumnya. Saya akhirnya menghabiskan daging yang digulung dengan roti tipis, sayur mayur, dan kentang goreng porsi besar itu berdua dengan senior tempat saya menginap sementara. Continue reading

Nyari Daging Halal di Stockton

Allah memberikan banyak rezeki kepada kita bahkan yang gak kita minta pun Allah berikan. Gak percaya? Coba tanya, pernah gak pas tidur minta dikasih oksigen? Gak khan! Nah pas bangun kita juga belum tentu inget bersyukur akan hal itu. Pernah gak minta akan dikasih nasi tapi dengan kuasaNya kita dapat dengan mudah membeli beras untuk diolah jadi nasi. Nah dari yang sekian banyak yang Allah kasih ada beberapa hal aja yang Allah larang untuk dikonsumsi. Dalam surah Al Baqarah ayat 173 Allah berfirman:

إِنَّمَا حَرَّمَ عَلَيْكُمُ الْمَيْتَةَ وَالدَّمَ وَلَحْمَ الْخِنزِيرِ وَمَا أُهِلَّ بِهِ لِغَيْرِ اللّهِ فَمَنِ اضْطُرَّ غَيْرَ بَاغٍ وَلاَ عَادٍ فَلا إِثْمَ عَلَيْهِ إِنَّ اللّهَ غَفُورٌ رَّحِيمٌ

“Sesungguhnya Allah hanya mengharamkan bagimu bangkai, darah, daging babi, dan binatang (yang ketika disembelih) disebut (nama) selain Allah.”
Continue reading

Green Move Out Sale!

Bagi teman-teman yang sudah sampai di Durham sebelum masa induksi dimulai, jangan buru-buru beli barang-barang kebutuhan sehari-hari. Kenapa? Karena akan ada Green Move Out Sale!  Apaan sih tuh? Ini adalah kegiatan yang diselenggarakan oleh Ustinov College untuk mahasiswa secara umum (gak mesti mahasiswa Ustinov) agar mereka bisa memperoleh aneka perabot rumah tangga yang mereka perlukan sehari-hari dengan harga murah bahkan sangat murah! Mengapa bisa sangat murah? Basically, karena barang-barang yang dijual di sana adalah barang-barang bekas yang ditinggalkan penghuni college accomodation. Walaupun bekas masih banyak barang-barang yang masih bagus lho! Hasil dari penjualan barang-barang tersebut akan digunakan untuk kegiatan sosial.
Continue reading